Capsicum lanceolatum

ChiliWikistä
(Ohjattu sivulta Capsicum Lanceolatum)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Capsicum lanceolatum


Kasvin koko Keskikokoinen
Hedelmän koko n. 0,5-1 cm
Hedelmän muoto Pyöreä
Tulisuus Tuleton
Maku Lähes mauton
Käyttö ei käyttöarvoa
Kypsyminen Normaali
Kukan koko Pieni, kellomainen
Lehden koko Keskikokoinen, pitkä ja kapea
Tukeminen Saattaa vaatia
Valon tarve Keskivaativa
Satoisuus Satoisa
Alkuperä Guatemala, Honduras ja Meksiko
Tuholaisherkkyys Normaali

Capsicum lanceolatum on luonnossa vaarantunut villi chililaji. Sen uskottiin olleen sukupuuttoon kuollut yli viidenkymmenen vuoden ajan, ennen kuin laji löydettiin uudestaan vuonna 1991. Laji kuuluu 26-kromosomisiin chileihin. Laji on levinnyt suojeluohjelmansa myötä chiliharrastajille. Lajin hedelmillä ei ole käyttöarvoa, mutta sitä voi kasvattaa kuriositeettina ja vaikka kokeilla risteytyksissä.


C. lanceolatum on monin tavoin poikkeuksellinen paprika, etenkin lajikkeisiin verrattuna. Helpoiten huomattava erityispiirre ovat kapeat pitkät lehdet, jotka kasvavat iso-pieni -pareina. Kellomaiset, valkoiset violettitäpläiset kukat kehittyvät hyvin pitkien ja ohuiden kantojen päähän. Hedelmöittymisen onnistuminen vaikuttaa vaativan tietynlaisia olosuhteita, mahdollisesti ristipölytystä. Marjat ovat punaiset, mauttomat ja hyvin pienet, noin kapriksen kokoiset. Kypsyminen kestää pitkään, itävien siemenien saamiseksi voi olla syytä antaa marjan kuivahtaa. Siemenet ovat tummat ja pyöreähköt, eivät litteät.

Lanceolatumin idättäminen on hankalahkoa, sillä sirkkalehdet jäävät monesti siemenen sisään ja mätänevät. Kasvutapa on liki köynnösmäinen, oksat ovat hennot ja pitkät eivätkä juurikaan haaraudu omatoimisesti. Kun kasvi vielä hanakasti pudottaa vanhempia, huonommin tuottavia lehtiä kasvattaakseen uusia, on tuloksena helposti ruma, enimmäkseen kalju ruipelo. Mieluisissa olosuhteissa lanceolatum kasvaa hyvin nopeasti ja runsaasti, ja pienehkökin yksilö saattaa yllättäen kehittää suhteettoman pitkän siksakkaavan oksan täynnä suuria lehtipareja. Lajilla on myös taipumus kehittää "syöksyvesoja" tyven läheltä; nämä erottaa poikkeuksellisesta paksuudestaan ja kasvuvauhdistaan. Kasvin sopusuhtaisuuden säilyttämiseksi tällaiset vesat on katkaistava. Lanceolatumin tapa venähdellä vaatiikin runsaasti kasvutilaa tai hoitajan, joka jaksaa nipistellä oksien kärkiä.

Varren paksuuntuminen kestää kauan, mutta odottelun palkkana on siron puumainen, sulavalinjainen ja pitkittäisraitainen runko. Katkaistut oksat saattavat kuoleentua. Haarautuminen leikkaamisen jälkeenkin vie aikaa.


Linkit muihin tietolähteisiin

Inferno

Kuvat

C. lanceolatumin hedelmiä
C. lanceolatumin kukka
C. lanceolatumin taimi
Vaaleampi kukka