Capsicum pubescens

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
C. pubescensin kukka 'Rocoto Riesen'

Pubescens-lajin chilit poikkeavat neljästä muusta yleislajista monella tavalla. Pubescensien kasvutapa on rönsyilevä, runsaasti haarautuva eikä kasvilla usein ole yhtä päärunkoa. Kasvi voi olla helposti metrin leveä vaikka sillä on korkeutta vain 30 cm. Lehdet ja tuoreet varsiosat ovat karvaisia ja kukat yleensä suuria ja väriltään haalean violetista tumman violettiin. Muiden lajien tapaan pubescensit pitävät valosta eikä niillekään voi antaa liikaa aurinkoa. Toisaalta ne eivät ole valon suhteen kovin vaativia, ja puolivarjo tai osa-aikainen paiste voi riittää hyvään satoon. Pubescensit eivät pidä korkeista lämpötiloista (ainakaan yli 32) ja kasvavat ja tuottavat varsin hyvin ulkona ainakin Etelä-Suomessa.

Laji on hidaskasvuinen, ja sadon saaminen kesällä vaatii pääsääntöisesti kasvatuksen aloittamista viimeistään tammikuussa. Pubescensit tuottavat kappalemääräisesti vähemmän podeja kuin useimmat chilit, mutta podit ovat paksulihaisia ja painavia. Sen ja rönsyilevän kasvutavan vuoksi satoa tuottavat oksat vaativat yleensä tukea.

Laji on ollut vaikean kasvatettavan maineessa, mutta oikealla ja varsin helpolla hoidolla pubescensien kasvattaminen ei ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan chilien. Eräs monien huomaama seikka on, että usein pubescensit vaativat kukkiakseen ja satoa tuottaakseen selvästi päivää viileämpiä öitä. Tästä johtuen satoa ei välttämättä ole helppo saada sisätiloissa.

Lajikkeet

Orange Rocoto

PI 235047

PI 387838 (Locato)

PI 585261 (Ultra Pube)

PI 585262

PI 585267 (Turbo Pube)

PI 585273 (Rocoto Montufar)

PI 593635 (Chile de Caballo)

PI 614001

Rocoto Aji Largo

Rocoto Brown

Rocoto Chile de Seda

Rocoto Grande (Rocoto Riesen)

Rocoto Guatemala Orange

Rocoto Largo San Isidro

Rocoto Manzano

Rocoto Montufar (PI 585273)

Rocoto Peron

Rocoto Peru

Rocoto Peru Bitdumi

Rocoto Peru Cusco

Rocoto Peru Puno Marki

Rocoto Red

Rocoto Red Peruvian

Rocoto Riesen (Rocoto Grande)

Rocoto Rojo

Turbo Pube (PI 585267)

Turbo Pube Red

Ultra Pube (PI 585261)