Etanat

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Lehtokotilo

Lehtokotilo on noin 2 cm pitkä tummanruskea etana. Se on kaikkiruokainen. Sille kelpaa mm. koristekasvit, kaikki vihannekset, karike ja ne syövät jopa kuolleita lajitovereitaan. Tuhot näkyvät reikinä lehdissä ja hedelmissä. Lehtokotilot viihtyvät ojan pientareilla, joutomailla ja pitkässä ruohostossa. Ne talvehtivat kaivautumalla mm. maahan ja kompostiin. Kotilotuhoilta vaarassa ovatkin lähinnä ulkona ja kasvihuoneessa kasvavat chilit.

Lehtokotilo on työläs hävitettävä. Torjuntakeinona on käsin keruu. Kuolleita ei saa jättää maahan, koska lajitoverit syövät ne. Kasvien ympärille voi levittää kalkkia, piimaata, vermikuliittia, tuhkaa, munankuoria tai hiekkaa kotiloiden kulkuesteeksi. Kasveja ja maata ei saisi siirtää paikasta toiseen. Lehtokotiloiden torjuntaan voi käyttää myös Mesurol- tai Ferramol-nimisiä torjunta-aineita.

Jos olet etanoiden ystävä kulinaarisessa mielessä niin lehtokotiloita voi syödä. Laita kotilot kannelliseen astiaan, jossa on jotain ruokajauhoa esim. vehnäjauhoa, ja pidä siellä jauhoja välillä vaihtaen kunnes kotiloiden ulosteet alkavat tulla jauhonvaaleina. Tällöin kotilot ovat kelvolliset ruoaksi valmistettavaksi.

Linkkejä muihin tietolähteisiin

Wikipedia - Lehtokotilo