Fatalii

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Capsicum chinense


Kasvin koko Keskikokoinen
Hedelmän koko 5-9cm
Hedelmän muoto Suippo, kurttuinen
Tulisuus Tulinen - Erittäin tulinen
Maku Hedelmäinen
Käyttö Ruoanlaitossa, jauheena
Kypsyminen Hidas
Kukan koko Pienehkö
Lehden koko Iso nuorella taimella,
myöhemmin keskikokoinen
Tukeminen Ei vaadi
Valon tarve Vaativa
Satoisuus Satoisa
Alkuperä Keski-Afrikka
Tuholaisherkkyys Normaali

Fatalii kuuluu muiden habanerojen tapaan Capsicum chinense lajiin. Tyypillisestä habanerosta poiketen Fatalii tarjoaa tukevan jälkipoltteen lisäksi pirteän, nopeasti esiin tulevan alkupoltteen. Raikkaan hedelmäisen makuisen, usein maukkaaksikin luonnehditun hedelmän tulisuudeksi on mitattu 125000-325000 Scoville Heat Units (SHU), joten tulisuudeltaan se vastaa tyypillistä tulista habaneroa. Hedelmän väri on raakana vaaleahkon vihreä, kypsänä kirkkaan keltainen. Ohuehkoseinäinen hedelmä soveltuu hyvin kuivaamiseen. Fataliita löytyy myös muun värisenä, esimerkiksi punaisena, mutta keltainen fatalii on "se oikea", "alkuperäinen", fatalii, mikäli fieryfoods.com:in Harald Zoschkea on uskominen.

Kasvutavaltaan Fatalii tyypillisen chinensen oloinen, kasvattaen etenkin nuorena isoja lehtiä. Se kasvattaa mielellään tukevan varren, joten lisätukea se ei välttämättä tarvitse. Korkeudeltaan kasvi on keskikokonen, mikä chinenseillä voi tarkoittaa vajaata metriä. Olosuhteista riippuen kasvin koko voi vaihdella huomattavasti.

Se rakastaa aurinkoa, eikä tottuneena juurikaan piittaa, vaikka ilma joskus kävisi kuumaksikin. Eli kasvihuoneen tai parvekkeen aurinkoisin paikka on se, minne Fatalii kannattaa laittaa.

Fatalii vaatii oman aikansa runsaassa valossa, kunnes se rupeaa tekemään satoa. Hyvästä hoidosta se kuitenkin osaa olla kiitollinen ja voi tarjota runsaankin sadon nopeahkosti noin kuukaudessa kypsyviä, hivenen nagamallisia, kurttuisia sekä toisinaan vääntyilevän muotoisia hedelmiä.

Fatalii on kotoisin Keski-Afrikasta. Sen on arveltu päätyneen sinne kotiin palanneiden orjien mukana.

Fataliista tehtyjä muunnoksia on tiettävästi ainakin Fatalii Red sekä Fatalii Chocolate

Kuvat

Nuori Fatalii taimi "lopulliseen" 12l ruukkuun istutettuna
Sama nuori taimi oltuaan "uudessa" ruukussa kuukauden
Raakoja Fataliin hedelmiä
Kypsä Fataliin hedelmä