Muut säilöntätavat

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kuivaaminen

Kuivaaminen on oiva ja ehkä vanhin tapa säilöä chilejä. Kuivattu chili säilyy useita vuosia kunhan kuivaamisen suorittaa huolella. Chilipalkoihin ei saisi jäädä yhtään kosteutta, etteivät ne homehtuisi.

Kuivatun ja jauhetun chilin ongelma on se, että se ajansaatossa rupeaa paakkuuntumaan säilytysastiassa. Paakkuuntumista voi toki estää lisäaineilla tai laittamalla purkkiin esimerkiksi riisinjyviä kosteutta imemään, mutta kaikkein paras keino on jauhaa chiliä sitä mukaa kun sitä kuluu.

Kuivaamiseen apuna on nykyään hienoja kuivauskoneita, mutta vanha kunnon ilmakuivaus narussa on yhtä hyvä, perinteinen ja edullinen vaihtoehto. Huomioitavaa tässä on se että isot/paksulihaiset chilit homehtuvat helposti sisältä ennen kuivumista. Siksi olisikin syytä tehdä muutama reikä/viilto tai halkaista chili ennen kuivumaan laittoa

Aukiviilletyt hedelmät pujotetaan neulan avulla lankaan roikkumaan ja näin aikaansaatu "chilinauha" ripustetaan sopivaan paikkaan roikkumaan. Mieluiten sellaiseen jossa ilmanvaihto on runsasta, lämpö ja kuivuus edesauttavat prosessia.

Muita keinoja on sähköuunissa miedolla lämmöllä ja alle +50 asteessa, kiertoilmatoiminto on hyvä lisä, jos sellainen toiminto uunissa on. Leivinuunin päälle voi myös laittaa kuivumaan ja jatkaa uunin sisällä parin päivän kuluttua, kun lämpö on tarpeeksi alhainen. Siemenien talteenotto on mahdollista kuivauksenkin jälkeen, jolloin ne ovat helposti irtoavia ja valmiiksi kuivia uusia kasvatuksia varten. Toki siemenet voi ottaa talteen ennen kuivaustakin, mutta silloin ne pitää erikseen kuivata.


Jauhaminen

Kts. kohta Kuivaaminen. Huolellisesti kuivatun chilin voi jauhaa valmiiksi, jolloin se vie vähemmän tilaa maustehyllyillä. Jauhamiseen et välttämättä tarvitse mitään kalliita laitteita, vaan esim. morttelilla, kaulimella voit sen myös tehdä. Tällöin lopputulos on vain rakeisempaa ja siemenet eivät kovin hyvin murskaannu. Hienoksi jauhoksi saa kätevästi esim. kahvimyllyllä, tai pienissä määrin, myös pippurimyllyllä. Tällöin on suositeltavaa, että olet esimurskannut sen valmiiksi.


Leivinuunin lempeällä lämmöllä kuivattua
Narussa kuivuvaa chiliä


Hapattaminen

Chilejä voidaan säilöä kuten muitakin vihanneksia maitohappokäymisen avulla. Tunnetuimmat hapatetut kaupalliset tuotteet ovat hapankaali ja venäläinen suolakurkku. Etikkaa ei siis tässä säilöntätavassa käytetä lainkaan. Apuna voidaan käyttää erityistä ruukkua jossa on kannessa vesiura, toimii vesilukkona jolloin eivät väärät mikrobit pääse pilaamaan prosessia. Pienemmässä mittakaavassa toimivat lasipurkitkin tai kannellinen ämpäri. Chilien sekaan voi laittaa käymisen alkamista helpottamaan suikaloitua kaalia, porkkanaa tms. Ladotaan kerroksittain ja väliin karkeaa merisuolaa 30-50g/kg hapatettavaa vihannesta. Nuijitaan astian pohjalle siten että neste irtoaa kasvinosista. Peitetään parilla kokonaisella kaalinlehdellä ja painokivillä jotta neste peittää chilivihannessuikaleet. Tilkka esim. bulgarianjugurtin heraa varmistaa maitohappobakteerien toiminnan. Ruukku saa olla huoneenlämmössä kunnes on havaittavissa käymistä, eli noin 3-4 vrk kuluttua. Astia siirretään viileämpään (+12-15C) kahdeksi viikoksi ja lopulta kylmään (+4-6C) kypsymään vielä pariksi viikoksi. Koko prosessi kestää siis noin kuukauden verran.

Hapanchiliä siirretään ruukusta purkkiin
Valmista nautittavaksi