Lemon Drop

ChiliWikistä
(Ohjattu sivulta PI 315024)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Capsicum baccatum


Kasvin koko Keskikokoinen
Hedelmän koko 4-7cm
Hedelmän muoto Kartio, poimuinen
Tulisuus Tulinen
Maku "Sitruunainen", ei makea
Käyttö Tuoreena, etikkasäilykkeessä, jauheena
Kypsyminen Aikainen
Kukan koko Keskikoko
Lehden koko Pienenpuoleinen
Tukeminen Vaatii tukea
Valon tarve Keskinkertainen
Satoisuus Erittäin satoisa
Alkuperä Peru
Tuholaisherkkyys Kestävä

' 'Lemon Drop' (PI 315024), toiselta nimeltään 'Hot Lemon' (kauppanimi) ja myöskin Peru Yellow' nimellä tunnettu. Perussa tunnetaan nimellä 'Kellu Uchu'.

Kasvi kasvaa köynnösmäisesti ja se vaatii paljon tukea etenkin satoa kantavana. Se kasvaa yleensä noin metrin korkuiseksi, mutta latvottuna voi olla tukeva puolimetrinen pensas. Siitä syntyy myös roikkuvaoksainen amppelikasvi, mutta toisaalta kasvihuoneessa erityisesti vesiviljelyssä Lemon Drop voi kasvaa valtavaksi kaksimetriseksi pensaaksi. Kasvia kannattaa latvoa reippaasti, sillä nopeakasvuisena ja hereästi haarovana Lemon Drop ei moisesta juuri hidastu, ja kasvattajalle lienevät mieleen ennemmin matalammat monihaaraiset oksat kuin kattoa kutittelevat lonkerot. Pienehköt lehdet eivä varjosta pensasmaisen kasvuston sisäosia liiaksi.

Lajikkeena Lemon Drop on hyvin elinvoimainen. Paksusti voiva talvehtinut yksilö alkaa sisäikkunalla kukkia jo helmi-maaliskuussa vaikkei suoraa aurinkoa paljoa saisikaan, ja ensimmäinen sato on silloin kypsyäkseen vapuksi. Muutoinkin Lemon Drop kukkii aikaisin ja runsaasti. Kukkia kehittyy useimmiten kaksi per kasvupiste, mutta vain toinen kantaa hedelmää. Satoisuus perustuukin roimaan kasvupotentiaaliin ja kykyyn kantaa huimaa määrää hedelmää yhtäaikaisesti kasvun ja kukinnan siitä juuri hidastumatta. Suippokärkinen sormimainen hedelmä kypsyy vihreänä pitkään ja muuttuu keltaiseksi lähes päivässä. Kypsät podit pysyvät kiinni noin viikon ja putoavat vielä täysin tuoreina ja mehevinä omia aikojaan jos niitä ei poimita. Koti-ikkunallaan Lemonia kasvattava olkoonkin siksi varuillaan, ettei taapero tai kotieläin pääse maistelemaan lattialle kierähtänyttä chilipodia.

Lemon Dropin makua kuvataan nimen mukaisesti sitruunaiseksi. Kaikki eivät löydä sen sitruunaista makua, mutta monet pitävät silti tätä hyvänä lajikkeena. Lajike on tulisempi (yleensä) kuin mm. Aji Cristal tai CAP 220, mutta miedompi kuin esimerkiksi Habanero Orange. Lemon Drop sopii hyvin etikkasäilykkeeseen, tuoreena ja kuivattuna. Kuivatus on erittäin vaivatonta, ohutmaltoiset podit kuivuvat huoneenlämmössä eikä niitä tarvitse halkaista. Iso sato on kätevä kuivattaa langassa; ripustettuna podit saavat ilmaa ja pysyvät pois tieltä, ja kuivuneet podit langan alkupäästä voi painaa tiiviimmäksi tai vetää irti sitä mukaa kun uutta satoa tulee. Neulankin voi jättää alkupäähän, niin se on valmiina käyttöön seuraaville podeille.

Monien mielestä Lemon Drop käy erityisen hyvin käytettäväksi kalaruoissa.

Lemon Drop on varsin helppohoitoinen ja menestyyy hyvin talven yli huonekasvina etenkin typistettynä.

Kuvat

Lemon Drop kukka
Suuri Lemon Drop -kasvi kasvihuoneessa
Lemon Drop kypsänä