Turve

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kasvuturve

Usein kuivana satojen litrojen paaleissa tiukkaan puristettuna myytävä kasvualusta. Sitä saa myös pienemmissä säkeissä kostutettuna, löysästi pakattuna. Se on monien suosikki, kevyt, imee ja varastoi hyvin vettä ja on valmiiksi lannoitettu ja kalkittu. Ammattiviljelijät käyttävät sitä mullan asemesta.

Luonnonturve

Tähän tuotteeseen monet aloittelevat chilinkasvattajat haksahtavat, kun se kuulostaa niin houkuttelevan luonnonmukaiselta. Se onkin, mutta vain suokasveille. pH on käsittämättömän hapan, jossakin 4:n paikkeilla, eikä siinä ole lainkaan ravinteita. Tuota käytetään esim. juuresten talvisäilytyksessä kellarissa, matelijoiden ja jyrsijöiden häkkien alustoina, kuivikkeena jne. Myös havupuiden ja alppiruusujen istutuksessa se on hyvä lisäaine.

Jotta luonnonturvetta voisi käyttää kasvualustana, siihen pitäisi lisätä n. 2 tilavuusprosenttia luonnonlannoitetta (kanankakkaa) ja prosentti puutarhakalkkia. Valmiin sekoituksen kasvuturpeen muodossa tai turvemultana saa yleensä samaan hintaan kuin tuon raakaturpeen, joten itse sekoittelu ei ole kannattavaa.

Turvemulta

Turvemultakasvatus on muuten multakasvatuksen kaltaista, mutta siinä on maa-aineena molempia. Turve on itsessään liian ravinneköyhää ja hapanta chilinkasvatukseen, joten seassa pitää olla myös multaa tai lannoitteita. Valmiita turvemultaseoksia löydät helposti puutarhamyymälöistä. Turvetta ja multaa voi sekoitella toki itsekin, mikä voi tulla edullisemmaksikin, kun ruukkuja ja kasvatusastioita on paljon. Turvetta ja multaa sekoitettaessa sopiva suhde on esimerkiksi 60% turvetta ja 40% multaa, tai sitten molempia saman verran.

Turvemullan etuna pelkkään multaan on se, että aines on kuohkeampaa, jolloin juuret hapettuvat paremmin, sekä istuttaminen ja ruukunvaihto on helpompaa. Turvemullan pH 6 on sopiva useimmille chililajeille. Kunhan tekee salaojitukset ruukkuun huolellisesti, ja lisää ruukun pinnalle lecasoraa, pysyy maa-aines todella kuohkeana kokoajan, varsinkin alakautta kastellessa.