Valaistus

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Keinovalaisu on olennaista sisäkasvatuksessa.

Energiansäästölamppu

Kahden 30W ESLin valaisu

Energiansäästölamppu eli ESL on aloittelevalle chilinkasvattajalle helpoimpia tapoja aloittaa keinovalaisu. Energiansäästölamppu on oikeastaan loisteputki joka tekee halutun muotoisen mutkan ja jonka kantaosassa on virtalähde sekä sytytin. Nykypäivänä useista tavarataloista saa jo ostettua tarpeeksi tehokkaita energiansäästölamppuja, että niitä saa hyödynnettyä chilien kasvatuksessa. Koska lampuissa on useimmiten sama e27-kanta kuin yleisissä hehkulampuissa, ne myös sopivat kotona useimmiten jo valmiiksi oleviin valaisimiin. Chilinkasvatukseen tulevien energiansäästölamppujen teho pitäisi olla vähintään 20W.

On myös olemassa tehokkaampia, useammankin sadan watin energiansäästölamppuja. Ne vaativat jo useasti erikseen tarkoitukseen hankitun valaisimen sekä tuuletusta ettei lämpötila ole ongelma.

LED-valaisin

Ledejä on ollut vasta vähän aikaa saatavilla valmispaketteina, jotka on alusta alkaen suunniteltu kasvatukseen. Kasvatukseen tarkoitetuissa led-valaisimissa on yleensä 400-480nm (sininen valo) ja 610–680nm (punainen valo) aallonpituuksia tuottavia ledejä, tästä syystä led-valaisimien tuottama valo onkin usein punertavaa. Koska ledeillä pystytäänkin tuottamaan lähes ainoastaan kasvin tarvitsemia aallonpituuksia, pysyy sähkönkulutus ja lämpeneminen huomattavasti vähäisempänä moniin muihin valaistusratkaisuihin verrattuna.


Kuva LED kasvivalaisimesta
Coofdradin 300W LED kasvattelut 2011

Led Finlandin valmistama 120W led-valaisin

Loisteputki

Loisteputki on valon tuottajana noin kahdeksan kertaa tehokkaampi kuin hehkulamppu. Sen kestoikä on kymmenkertainen. Hehkulamppuja ei chilien valaisuun kannata käyttää, niillä syntyy vain lämpöä. Loisteputki on usein pitkulaiselta muodoltaankin sopivin kasvivalaisin, jos valaistavana on ikkunalauta tai hylly.

Loisteputki on kehittynyt vähitellen vuosikymmenten saatossa ja niinpä siitä on useita erilaisia lampputyyppejä. Tavallisimmat T8 putket ovat pituudeltaan ja teholtaan seuraavat: 18W = 60cm, 36W = 120cm, 58W = 150cm. Uusimmat T5 putket ovat ohuempia, eivätkä käy samoihin valaisimiin. Niitä on tehoiltaan esimerkiksi: 14W = 55cm, 21W = 85cm, 28W = 115cm. Muitakin kokoja on. Varsin usein loisteputkivalaisimissa on kaksi putkea rinnakkain, joskus neljäkin.

Putkien väriä ilmaisee kolminumeroinen koodi. Numerosarjan ensimmäinen numero kertoo värintoisto-indeksin (Ra). Vaihteluväli on 6-9 ja 9 tarkoittaa, että yli 90% väreistä näkyy oikein. Kuutosella tai seiskalla alkavilta putkilta on turha toivoa tasaista värintoistoa. Tuotekoodin kaksi viimeistä numeroa ilmaisevat lampun värilämpötilan Kelvin-asteissa, kun perään lisätään pari nollaa. 950 tarkoittaa 5000 Kelviniä eli päivänvaloputkea. 830 taas tarkoittaa 3000 Kelvinin keinovaloa. Putkia on myös 2700, 4000, 5000, 5400, 6500 ja 7500 Kelvinin nimellislämpötiloille. Pienet luvut tarkoittavat "lämmintä" valoa, isot "kylmää". Yleisimmin kaupoista löytyvä 827 (2700K) on ikävän rusehtavaa tai vihertävää keltaista valoa.

Loisteputken hyötysuhde Lumenia/Watti on suuruusluokkaa 90-100. Tähän on Led-valoillakin pinnistelemistä. Energiansäästölamput jäävät 50-60 välille ja hehkulampun hyötysuhde on vähän päälle 10.

Monimetallivalaisin

Monimetallivalaisimien valo on melko puhtaan valkeaa. Suurpainenatriumpolttimoihin verrattuna valo sisältää enemmän spektrin sinisiä sävyjä, tehden monimetallipolttimot sopivammaksi vegetatiiviseen vaiheeseen. Monimetallilamppu on valotehokkuudeltaan lähes suurpainenatriumlampun veroinen (pienitehoiset jopa parempia).

Suurpainenatriumvalaisin

Suurpainenatriumvalaisimet (SPNA) eli natikat ovat hyötysuhteeltaan parhaimpia valaisimia chilinkasvatukseen. Sen tuottama valo on pääosin spektrin punertavasta päästä ja valon värilämpötila on hyvin matala (noin 2100 K). Varsinkin kukitukseen ja sadon tuottoon natikat ovat hyviä. Tehot alkavat 50 watista jatkuen aina useampaan kilowattiin asti. Yli 1000 W lamput ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Suurpainenatriumlamppuja käytetään myös esimerkiksi tievalaisimina.

250W SPNA

Rikkiplasmavalaisin

Rikkiplasmavalaisimia kehitettiin 1990-luvulla, mutta vasta vuonna 2007 tuli markkinoille ensimmäinen varteenotettava vaihtoehto: Nlite/LG Group:n valmistama 700W malli. Rikkiplasmavalaisin on huomattavasti kirkkaampi valaisin kuin yksikään suurpainenatrium- tai monimetallivalaisin suurien lumenmäärien ja huomattavasti pienemmän polttimon koon ansiosta.

Rikkiplasmavalaisimessa spektri on lähes auringonvalon kaltainen, eikä niin hajanainen kuin useimmissa kasvatusvalaisimissa. Rikkiplasmavalaisimessa on suhteellista valotehoa jopa enemmän kuin auringonvalossa päiväntasaajalla. Polttimo on pieni, vain golfpallon kokoinen rikkiä ja argonia sisältävä lasipallo.

Lasipalloon johdetaan mikroaaltoja näin syntyy erittäin kirkas auringonvalon kaltainen valo. Rikkiplasmavalaisin kuumenee perinteisiä kaasunpurkauspolttimoita vähemmän.

Esimerkiksi 700 W mallissa 95 % siihen johdetusta sähköstä muuttuu valoksi ja vain 5 % lämmöksi, vertailun vuoksi suurpainenatriumvalaisimessa vastaavat lukemat siihen johdetusta sähköstä: 30% valoa ja 70% lämpöä.

Käyttöikä n. 50000h (8h päivässä käytettynä noin 20 vuotta.)

Auringonvalon kaltaisen spektrinsä ansiosta sekä suuremman valon kirkkauden ansiosta yksikin rikkiplasmalamppu vastaa useita suurpainenatriumvalaisinta tai monimetallivalaisinta kasvatusteholtaan.


Vuonna 1998 julkaistussa tutkimuksessa kurkut saatiin kasvamaan kasvuvaiheessa yhdellä 1000 W:n rikkiplasmavalaisimella nopeammin kuin kuudella 400 W monimetallivalaisimella kasvatetut kasvit. Tutkimus

Lisätietoa rikkiplasmavalaisimista, englanniksi

Täältä näkee mitä nämä ihmeet maksavat suomessa


Rikkiplasmavalaisin