Zavory

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Zavory on mieto, jopa lähes tuleton, mutta kuten kailla chileillä niin kasvuolosuhteet vaikuttavat paljon. Sanotaan myös että mitä enemmän chilikasvia kiusaa, niin sit tulisempaa podia saa.

Zavory, joka tunnetaan myös joissain piireissä nimellä Exän kosto, vaikkei exällä mitään erityistä kostettavaa ollutkaan.

Tässä tarina tuon lisänimen syntyhistoriasta: Olipa kerran chilinkasvattaja. Hänellä kasvoi Zavory ikkunalaudalla. Toinen kasviyksilö löysi kotinsa tyttöystävän (ennätyskuuman kesän) kuumalta eteläpihalta, vasten seinää. Keväällä ikkunalautakasvi kukki ja alkukesästä chilinkasvattaja sai kypsää satoa. Ensimmäinen maisteltu oli luonteeltaan täysin tuleton. Hionoa chinense makua oli yllin kyllin, mutta poltetta ei ollut yhtään, jos jätti siemenkodan syömättä. Siemenkodan syötyä tunsi ihan pienen poltteen. Tätä maistoivat myös vieraat, ja he olivat tyytyväisiä makuun ja mietoon poltteeseen. Kesä tuli ja meni, myös suhde tuli ja meni. Syksyllä entinen pari puhui puhelimessa ja poika sattui kysymään miten tytön pihalla kasvanut chili voi. "Hyvinhän se", tyttö vastasi, "siinä on paljon kypsiä punaisia isoja möllyköitä". "No pistä syöden," sanoi poika. "Minulla kasvoi sama kasvi ikkunalla ja ne oli ihan tulettomia, mutta loistavan makuisia. Kuin Habaneroja, mutta ilman sitä potkua." Tyttö teki työtä käskettyä ja rouskaisi puolen hedelmää, samalla kehuen makua. Puhelu lopetettiin ja molemmat olivat palaamassa askareihinsa, jotka oli jäänyt kesken ennen puhelun aloittamista. Mutta heti kohta, sai poika viestin kännykkäänsä. Siinä luki: "Suu palaa AI SAATANA ;-( :)" Muutamaa päivää myöhemmin 'poika' meni itse toteamaan tulisuuden ja koki mojovan yllätyksen, tämän todella miedon c.chinensen kanssa!

(Kasvi oli kärsinyt alkukesästä voimakkaan raekuuron, joka rei'itti sen lehdet, kuivuutta, tuulta, paahtavaa hellettä ym. joiden seurauksena lopullinen tulisuus ylitti reilusti siemenen myyjän lupaamat 1-2 tulisuuden.)