Bioponinen vesiviljely

ChiliWikistä
Versio hetkellä 29. tammikuuta 2018 kello 15.32 – tehnyt Tornipöllö (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Bioponisessa viljelyssä yhdistetään vesiviljely ja hallittu bakteerikanta. Tarkoitus on ylläpitää pienimuotoinen biotooppi, jossa elävä bakteerikanta muuttaa haitallisia yhdisteitä typpiravinteeksi. Wikipediassa on hyvä kuvaus koko prosessista, Typen kierto luonnossa


Bioponinen vesiviljely on käytännössä suhteellisen helppoa toteuttaa ja kun järjestelmän on kerran saanut toimimaan, ei vesiä juurikaan tarvitse vaihdella.

Biotooppi (bakteerikanta) tarvitsee huokoista materiaalia johon se pystyy asettumaan, hyväksi kasvualustaksi on havaittu vulcaponic laavakivi, vulcaponic sisältää silikaattia joka pyrkii pitämään bioponisenjärjestelmän pH:n n.7,0:ssa, ja silikaatti myös ehkäisee juurimädän muodostumista. Vulcaponicin voi laittaa bubblerin pohjalle verkkoruukkuun johon tekee suodatinkankaasta kannen, isompiin järjestelmiin voi rakentaa suurempia "suodattimia". Ebbiin hydrosoran sekaan tulee myös sekoittaa vulcaponicia, jolloin biotoopille on hyvät edellytykset elää myös siellä, tämä tuskin on aivan välttämätöntä, mutta suositeltavaa.

Veden lämpötila tulisi ainakin alkuun olla vähintään 22°C, bubblereissa vesi yleensä lämpeneekin valaisimen lämpösäteilyn vaikutuksesta vähintään tähän lämpötilaan. Mikäli lämpötila on tämän alle, biotooppi muodostuu hyvin hitaasti. Biotoopin muodostumista voi nopeuttaa lämmittämällä vettä esimerkiksi akvaarioveden lämmittimellä n. 28°C lämpöiseksi vuorokauden ajaksi. Ebbin resoa on suositeltavaa hapettaa ilma- tai uppopumpulla, varsinkin alkuun, jotta bakteereilla on riittävästi happea elääkseen. Hapetus ei kuitenkaan ole pakollista kunhan pumppaukset säädetään riittävän tiheästi (max. 4h välein).


Mistä tämä biotooppi sitten oikein muodostuu?

Kun ravinneliuoksessa on vulcaponic laavakiveä, lisätään ensimmäisen kahden viikon ajan ravinneliuokseen korkillinen merileväuutetta/10L viikossa, ja jatkossa n.½ korkillista/10L viikoittain. Ensimmäisellä kerralla kun on lisätty merileväuutetta, kestää noin viikon ennen kuin biotooppi on muodostunut, tämän jälkeen pH yleensä asettuu aika tarkalleen 6,4 vähäksi aikaa ja nousee siitä 7,0 pintaan vähän ajan kuluttua, ja nitriitti (NO2) pitoisuus tippuu nollaan, nitriitti pitoisuuden voi halutessaan testata.

Toimiva biotooppi muuttaa ravinteita kasvien helpommin hyödynnettävään muotoon, ja hajottaa ravinneliuoksessa haitallisia yhdisteitä kuten nitriittiä. Muodostunut bakteerikanta on samantyyppinen kuin multaan muodostuvat bakteerit, jolloin bioponisenjärjestelmän pH vaihteluväli voi olla 5,5 - 7,5 ja koska ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla pH:ta ei ole tarpeen säätää ellei se nouse yli 7,5. Jos joudut säätämään pHta alaspäin, älä säädä sitä alle 6,5, koska bakteerien uusiutumiskyky heikkenee tämän alla. Optimi pH onkin hieman alle 7,0.

Mikäli ravinneliuoksen pH nousee yli 7,5 ja ei pysy tämän alle vaikka säädetään 5-6 päivänä peräkkäin, on tarpeen vaihtaa noin 3/4 osaa ravinneliuoksesta uuteen. 1/4 osa vanhaa ravinneliuosta säästetään, jotta veteen kehittynyt biotooppi pääsee siitä leviämään uudelleen helposti. Käytännössä tarve vaihtaa ravinneliuosta on erittäin harvinaista.

Ravinteina voi käyttää mitä tahansa hydroihin tarkoitettuja nestemäisiä tai hyvin liukenevia ravinteita, GHE:n BioSevia on kehitetty käytettäväksi bioponisissajärjestelmissä. Koska bioponisessajärjestelmässä ei usein vaihdeta vesiä, on hyvä olla EC-mittari apuvälineenä ravinneliuoksen lannoittemäärän määrittämisessä, hyvällä kirjanpidolla ja muotoutuvalla kokemuksellakin pärjää. Toimivassa bioponisessajärjestelmässä kasvien kasvu on yleensä hieman nopeampaa kuin perinteisessä vesiviljelyssä, koska ravinteet ovat helpommin kasvien hyödynnettävissä, myös juurimädälle bioponinenvesiviljely ja vulcaponicista liukeneva silikaatti luovat suhteellisen hyvän vastustuskyvyn. Koska bioponinenjärjestelmä tuottaa nitraattia, voi typpiravinteen määrää laskea n.10% ko. lannoitteen suosituksesta. Tämän pystyy tekemään vain monikomponenttisilla lannoitteilla. Typen lisäys on kuitenkin sen verran vähäinen ettei siitä tarvitse stressata jos käyttää esim. Puutarhan Kesä ravinnetta.

Toimivassa bioponisessa järjestelmässä ei saa koskaan käyttää vetyperoksidia, koska tämä tappaa tehokkaasti kaikki bakteerit, myös hyödylliset. Jos järjestelmään pääsee kuitenkin jokin kasvitauti, juurimätä tms. , on täysin perusteltua puhdistaa järjestelmä pesulla ja vetyperoksidilla, ja aloittaa bakteerien kasvatus uudestaan.


Keskustelua bioponisesta vesiviljelystä chilifoorumilla

Vulcaponicia verkkoruukussa
Vulcaponicia verkkoruukussa
Vulcaponicia "pullosuodattimessa", jossa sisällä ilmakivi, pullon alaosassa molemmin puolin n. 8x8cm aukot joiden päällä hyttysverkkoa. Ei todellakaan ole pakollinen tällainen "suodatin", mutta jos haluaa hifistellä...