Machu Pichu

Kohteesta ChiliWiki
Versio hetkellä 5. kesäkuuta 2012 kello 13.00 – tehnyt Chilivaari (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: <!-- Kopioi tämä uuden sivun alkuun --> <!-- Katso ohje sivulta täyttöohjeet: http://chiliwiki.fi/index.php?title=Ohje:Sisällys --> {{LajikkeenPerustiedot | laji=Capsicum chinen...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Capsicum chinense


Kasvin koko iso
Hedelmän koko 8-12 cm
Hedelmän muoto paksuhko suippo
Tulisuus mieto chinenseksi
Maku monivivahteinen
Käyttö raakana ruokiin, etikkasäikykkeenä
Kypsyminen hidas, yli 2 kk
Kukan koko keskikokoinen
Lehden koko keskikoko
Tukeminen ei
Valon tarve teki satoa maaliskuulla ikkunalla
Satoisuus
Alkuperä Peru
Tuholaisherkkyys ei havaintoa

Machu Pichu on varsin vähän tunnettu chilin nimenä, Perulaisena nähtävyytenä sitäkin paremmin. Silloin se tosin kirjoitetaan Picchu. En tiedä kuka sen on nimennyt ja millä perusteella, mutta paljon se muistuttaa toista perulaista mustaa, suippoa chinenseä, Aji Pancaa. Vaatisi useamman kasvin kasvattelun, että voisi varmuudella sanoa, onko noilla eroa. Yksilöiden erot kasvupaikassa, valossa ja lämmössä saattavat vaikuttaa ominaisuuksiin.

Ensimmäisen maistelun vertailu muistikuviin Aji Pancasta kertoisi, että tämä on hiukan tulisempi, mutta samaa makua niissä on. Kun kyseessä saattaa olla "ensimmäisen podin syndrooma" eli ensimmäiseksi kehittynyt chili on usein eri näköinen tai makuinen kuin myöhempi sato, annetaan pitkälle menevien johtopäätösten olla toistaiseksi.

Kuvat

Machu Pichu kolmen kuukauden iässä 7 cm taimiruukussa
Machu Pichun kukka
Machu Pichu kypsyy mustaksi kuten hyvin saman oloinen Aji Panca