Muut vesiviljelyjärjestelmät
Dripfeed
Dripfeedissä ravinneliuosta johdetaan letkusta jatkuvasti tiputtaen suoraan kasvin juurelle.
Aeroponinen viljely
Aeroponisessa viljelyssä kasvin juuret ovat tilassa jossa ravinneliuos on sumuna, sumu voidaan aikaansaada esimerkiksi suuttimilla ja paineella tai sitten tarkoitukseen sopivalla sumua tuottavalla laitteella. Aeroponinen viljely englanninkielisessä wikipediassa.
Bioponinen viljely
Bioponisessa viljelyssä yhdistetään vesiviljely ja hallittu bakteerikanta. Tarkoitus on ylläpitää pienimuotoinen biotooppi, jossa elävä bakteerikanta muuttaa haitallisia yhdisteitä vaarattomampaan muotoon. Kuinka vesiviljellä bioponisesti
Aquaponinen viljely
Aquaponisessa viljelyssä kasvatetaan sekä kasveja että levää ja kaloja. Aquaponiset viljelyjärjestelmät ovat pienin mahdollinen esimerkki suljetusta ekosysteemistä. Periaatteessa akvaarion vesi suodattuu systeemin hydroponisen osan kautta takaisin kalojen käytettäväksi. Aquaponinen viljely englanninkielisessä wikipediassa
NFT (Nutrient Film System)
Vesiviljelyjärjestelmä, jossa ravinneliuos pumpataan vesipumpulla kasvatusputken tai vastaavan altaan toiseen päähän, josta valuu hieman kallistettua putkea pitkin takaisin niin sanottuun resoon (ravinnesäiliö = reservoir tank). Reson vetoisuuden olisi hyvä olla noin 6-10 kertaa systeemissa kerralla kiertävän nesteen tilavuus, koska:
- Pientä reserviä käytettäessä liuosta saa olla jatkuvasti lisäämässä, sillä vettä haihtuu runsaasti suoraan systeemistä sekä kasvien kautta etenkin lämpimissä oloissa.
- ec- ja pH-tasot on helpompi pitää vakaina, sillä pienellä nestemäärällä veden haihtuminen väkevöittää liuoksen nopeasti.
Saman systeemin voi toteuttaa myös valumapöydällä, joka on käytännössä vain leveä kasvatusputki. Tällaisia käytetään myös isommissa kasvihuoneissa. Ravinneliuoksen hapetus järjestyy resoon puhaltavalla ilmapumpulla, tai vesiputoussysteemillä, jossa liuos pääsee putoamaan pienen matkan (esim. 30cm) paluuputkesta resoon. NFT-järjestelmän heikkouksia on kasvien nopea kuivuminen esimerkiksi sähkökatkon aikana, kun vesipumppu ei toimi. Kosteus säilyy toki paremmin, kun käytetään reilun kokoisia kivivillakuutioita, tai vaikkapa kasvatustilana allasta, joka on kokonaan täytetty kevytsoralla.