Salsa

ChiliWikistä
Versio hetkellä 30. tammikuuta 2018 kello 20.48 – tehnyt Tornipöllö (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Salsa tuoreista chileistä ilman kuumennusta

Salsa, eli chilimaustekastike, voidaan valmistaa yksinkertaisimmillaan esimerkiksi soseuttamalla chilit tilkassa vettä ja etikkaa, viinietikkaa tai sitruunamehua. Hapokas neste valitaan maun mukaan, mutta sitä pitää olla riittävästi, jotta lopullisen salsan pH on alle 4,1 jotta se säilyy hyvin.

Käytettävien chilien ja oman maun mukaan salsaan voi lisätä hedelmiä. Tuoreita tai vaikka säilykehedelmiä. Ananasmurska tai mangosose toimivat hyvin habanerojen kanssa. Myös sokeria ja/tai hunajaa ja ripaus suolaa lisätään.

Sipuli ja valkosipuli on hyvä kuullottaa öljyssä mikäli niitä haluaa salsaan lisätä. Lisäksi yrttejä ja muita mausteita maun mukaan.

Bentsoehappoa (Atamon) 1/2 tl litraan salsaa parantaa säilyvyyttä. Jos pH on saatu alle 4,1:n niin tuoresalsa säilyy puhtaassa ilmatiiviissä purkissa tai pullossa jääkaapissa ainakin 6kk, ellei nautita sitä ennen.

Salsa kuumentamalla

Salsan säilyvyys paranee kun chilimassa kiehautetaan tai jopa keitetään pidemmän tovin. Myös maku on erilainen tuoresalsaan verrattuna.

Tomaattipohjaiset salsat toimivat paremmin kun keitellään chilejä ja kuorittuja tomaatteja, valmista säilyketomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia puolisen tuntia. Chilien pehmennyttyä soseutetaan massa sauvasekoittimella ja lisätään maun mukaan sokeria ja suolaa. Sipuli ja valkosipuli lisätään samalla tomaatin kanssa. Etikka tai viinietikka sekä bentsoehappo parantavat säilyvyyttä. Umpioiminen säilöö parhaiten.

Chileiksi sopivat lähes kaikki lajikkeet, savustettuna tai tuoreena, siemenillä tai ilman.