Valaistus

ChiliWikistä
Versio hetkellä 24. marraskuuta 2010 kello 18.33 – tehnyt Zabi (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Keinovalaisu on olennaista sisäkasvatuksessa.

Energiansäästölamppu

Kahden 30W ESLin valaisu

Energiansäästölamppu eli ESL on aloittelevalle chilinkasvattajalle helpoimpia tapoja aloittaa keinovalaisu. Nykypäivänä useista tavarataloista saa jo ostettua tarpeeksi tehokkaita energiansäästölamppuja, että niitä saa hyödynnettyä chilien kasvatuksessa. Koska lampuissa on useimmiten sama e27-kanta kuin yleisissä hehkulampuissa, ne myös sopivat kotona useimmiten jo valmiiksi oleviin valaisimiin. Chilinkasvatukseen tulevien energiansäästölamppujen teho pitäisi olla vähintään 20W.

On myös olemassa tehokkaampia, useammankin sadan watin energiansäästölamppuja. Ne vaativat jo useasti erikseen tarkoitukseen hankitun valaisimen sekä tuuletusta ettei lämpötila ole ongelma.

LED-valaisin

Ledejä on ollut vasta vähän aikaa saatavilla valmispaketteina jotka on alusta alkaen suunniteltu kasvatukseen. Kasvatukseen tarkoitetuissa led-valaisimissa on yleensä 400-480nm (sininen valo) ja 610–680nm (punainen valo) aalloonpituuksia tuottavia ledejä, tästä syystä led-valaisimien tuottama valo onkin usein punertavaa. Koska ledeillä pystytäänkin tuottamaan lähes ainoastaan kasvin tarvitsemia aallonpituuksia, pysyy sähkönkulutus ja lämpeneminen huomattavasti vähäisempänä moniin muihin valaistusratkaisuihin verrattuna.

Koska ledeistä on vielä varsin rajallisesti kokemusta chilin kasvattajien keskuudessa, suhtautuukin osa siihen vielä epäilevästi.

Täällä voit seurata Zabin 120W led kasvatusta

Led Finland valmistama 120W led-valaisin

Loisteputki

Monimetallivalaisin

Suurpainenatriumvalaisin

Suurpainenatriumvalaisimet eli natikat ovat hyötysuhteeltaan parhaimpia valaisimia chilinkasvatukseen. Sen tuottama valo on pääosin spektrin punertavasta päästä ja valon värilämpötila on hyvin matala (noin 2100 K). Varsinkin kukitukseen ja sadon tuottoon natikat ovat hyviä. Tehot alkavat 50 watista jatkuen aina useampaan kilowattiin asti. Yli 1000 W lamput ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Suurpainenatriumlamppuja käytetään myös esimerkiksi tievalaisimina.

Rikkiplasmavalaisin