Hyönteiset

ChiliWikistä
Versio hetkellä 12. marraskuuta 2010 kello 07.39 – tehnyt Kaltsu (keskustelu | muokkaukset) (→‎Harsosääski)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Harsosääski

Harsosääski, jota myös banaanikärpäseksi/kukkakärpäseksi kutsutaan on varmaankin chilinkasvattajan yleisin tuholainen. Se on 2-4 mm. pieni kärpänen. Se on makean perään joten sitä tapaa usein markkettien hedelmäosastoilla mm. banaanin ympäriltä. Siitä varmaankin johtuu harsosääsken kansanomainen nimitys banaanikärpänen.

Harsosääsken aikuinen syö mullan pinnalta orgaanista ainetta, eivätkä siten vahingoita kasvia. Harsosääsken aikuinen yksilö munii kosteaan multaan. Munista kehittyy toukkia jotka syövät kasvien juuria. Toukista ei ole haittaa aikuisille kasveilla vaan ainoastaan pienet taimet ovat vaarassa niiden pienien herkkien juurien takia. Toukat syövät ne helposti pois ja näin ollen taimi menehtyy.

Helpoimmat tavat estää harsosääskien leviäminen on pitää pintamulta kuivana noin 2 cm syvyyteen asti, koska toukat tarvisevat kostean mullan selvitäkseen hengissä. Toinen tapa on levittää ruukun pinnalle ruukkukatetta estämään sääskien pääsy mullan pinnalle. Pahimmassa tapauksessa mullan vaihtaminen on ainoa torjunta toimenpide.

Harsosääsket ovat hankalia hävittää myrkyillä, mutta sääskille voi virittää ”ansan” vedestä johon on sekoitettu fairya. Jotkut laittavat myös etikkaa ja sokeria. Haju houkuttelee sääsken vedenpinnalle, johon laskeuduttuaan se uppoaa, koska fairy on poistanut veden pintajännityksen. Marketeista on saatavilla myöskin kaupallisia tuotteitta mm. erilaisia liimapapereita.