Käyttövinkkejä

ChiliWikistä
Versio hetkellä 16. maaliskuuta 2011 kello 15.30 – tehnyt Kimppu (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Monet chilit ovat tuoreina parhaimmillaan, kuten suosittu ja kaupastakin helposti ostettava Aji Cristal. Toiset taas ovat tuoreina pahanmakuisia ja ovat parhaimmillaan kuivattuna jauheena, tai ruoan sekaan kypsennettyinä. Monet "koristechileiksi" mielletyt C. annuum -suvun jäsenet ovat tuoreina monesti melko pahanmakuisia.

Chilejä on onneksi yhtä monta erilaista, kuin on ihmisillä makujakin, joten jokainen löytää varmasti omansa. Helpoin ja nopein tapa nauttia tuoreesta chilistä on viipaloida sellainen vaikkapa leivän päälle. Chilin voi myös hienontaa ja sekoittaa tuorejuustoon tai voihin, oikeastaan mikä tahansa levite käy. Myös erilaiset tuoresalsat ovat yksi tapa nauttia chilejä tuoreena ja raakana.

Chilistä voi myös tehdä chiliöljyä laittamalla tuoreita tai kuivattuja chilejä öljyn sekaan makua antamaan. Saman voi tehdä käyttäen erilaisia viinietikoita. Etikoiden ja öljyjen sekaan voi laittaa lisämakua antamaan esim. mausteita tai valkosipulia.

Chilisuklaa on mainio tapa nauttia chilistä. Sulata suklaa ja lisää joukkoon chiliä. Jäähdytys jääkapissa, ja loistava tuote on valmis nautittavaksi. Kaakaoon saa pikanttia lisämakua ripottelemalla sekaan kuivattua chiliä.

Chiliviina on myös yksi tapa nauttia chilistä. Jotkin kaupalliset yritykset tekevätkin chiliviinaa, mutta parempaa siitä tulee, kun sen tekee itse. Valmistukseen tarvitset jotain maustamatonta viinaa, esim. vodkaa. Vodkan sekaan laitetaan mieleisiä chilejä ja annetaan maustua muutaman päivän ajan. Tulisempaa siitä tulee mitä pidempään antaa viinan maustua.

Suolaan saa hienon maun chiliä lisäämällä. Kokeile vaikka chilisuolaa Jamie Oliverin tapaan. Laita tehosekoittimeen tuoretta chiliä ja merisuolaa. Jauha hienoksi ja levitä chilisuola tasaisesti uunipellille kuivumaan.


Sterno's BBQ - grillireseptejä joissa käytetään myös chiliä

Tulista reseptiikkaa Chilifoorumilla

Chilivaarin ruokaohjeita

653 Salsareseptiä