Käyttövinkkejä

ChiliWikistä
Versio hetkellä 19. elokuuta 2013 kello 16.17 – tehnyt Toni.A (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Monet chilit ovat tuoreina parhaimmillaan, kuten suosittu ja kaupastakin helposti ostettava Aji Cristal. Toiset taas ovat tuoreina pahanmakuisia ja ovat parhaimmillaan kuivattuna jauheena, tai ruoan sekaan kypsennettyinä. Monet "koristechileiksi" mielletyt C. annuum -suvun jäsenet ovat tuoreina monesti melko pahanmakuisia.

Chilejä on onneksi yhtä monta erilaista, kuin on ihmisillä makujakin, joten jokainen löytää varmasti omansa. Helpoin ja nopein tapa nauttia tuoreesta chilistä on viipaloida sellainen vaikkapa leivän päälle. Chilin voi myös hienontaa ja sekoittaa tuorejuustoon tai voihin, oikeastaan mikä tahansa levite käy. Myös erilaiset tuoresalsat ovat yksi tapa nauttia chilejä tuoreena ja raakana.

Chilistä voi myös tehdä chiliöljyä laittamalla tuoreita tai kuivattuja chilejä öljyn sekaan makua antamaan. Saman voi tehdä käyttäen erilaisia viinietikoita. Etikoiden ja öljyjen sekaan voi laittaa lisämakua antamaan esim. mausteita tai valkosipulia.

Chilisuklaa on mainio tapa nauttia chilistä. Sulata suklaa ja lisää joukkoon chiliä. Jäähdytys jääkapissa, ja loistava tuote on valmis nautittavaksi. Kaakaoon saa pikanttia lisämakua ripottelemalla sekaan kuivattua chiliä.

Chiliviina on myös yksi tapa nauttia chilistä. Jotkin kaupalliset yritykset tekevätkin chiliviinaa, mutta parempaa siitä tulee, kun sen tekee itse. Valmistukseen tarvitset jotain maustamatonta viinaa, esim. vodkaa. Vodkan sekaan laitetaan mieleisiä chilejä ja annetaan maustua muutaman päivän ajan. Tulisempaa siitä tulee mitä pidempään antaa viinan maustua.

Suolaan saa hienon maun chiliä lisäämällä. Kokeile vaikka chilisuolaa Jamie Oliverin tapaan. Laita tehosekoittimeen tuoretta chiliä ja merisuolaa. Jauha hienoksi ja levitä chilisuola tasaisesti uunipellille kuivumaan.

Kylmäsavustettu chili on erittäin herkullinen vaihtoehto, kun haluaa savunmakua ja että rakenne pysyy ehjänä. Kylmäsavustus tarkoittaa, ettei lämpötila nouse savustaessa yli + 30 °C missään vaiheessa. Tällöin kypsymistä ei tapahdu lämmön avulla, vaan säilymistä ja makua tuottaa savu. Jatkokäsittely on taas jokaisen mielikuvituksesta kiinni, mutta Savuchili-tomaatti salsa on oiva vaihtoehto sille.

Kylmäsavustuksella saat chileistä ja kaloista äärimmäisen herkullisia.

Sterno's BBQ - grillireseptejä joissa käytetään myös chiliä

Tulista reseptiikkaa Chilifoorumilla

Chilivaarin ruokaohjeita

653 Salsareseptiä