Ero sivun ”Muut ongelmat” versioiden välillä

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
 
== Kasvitaudit ==
 
== Kasvitaudit ==
 +
===PMMV===
 +
PMMV eli Pepper Mild Mottle Virus on virusperäinen kasvitauti. Se tarttuu helposti kasvista toiseen ja sen huomaaminen on hankalaa, ennen kuin kasvi tuottaa hedelmää. PMMV aiheuttaa kasveihin värivirheitä, epämuodostumia ja kasvu hidastuu. Hedelmistä tulee epämuodostuneita ja kurttuisia, väritys on epätasainen ja nekroottisia, eli "kuolleita" laikkuja sisältävä.
 +
Taudin leviämistä voi ennalta ehkäistä käsittelemällä siemenet trinatriumfosfaatilla tai vetyperoksidilla. Jälkimmäistä on paljon helpompi saada, mutta se myös alentaa siementen itävyyttä.
  
 
== Mosaiikkivirus ==
 
== Mosaiikkivirus ==

Versio 21. marraskuuta 2010 kello 14.58

Kasvitaudit

PMMV

PMMV eli Pepper Mild Mottle Virus on virusperäinen kasvitauti. Se tarttuu helposti kasvista toiseen ja sen huomaaminen on hankalaa, ennen kuin kasvi tuottaa hedelmää. PMMV aiheuttaa kasveihin värivirheitä, epämuodostumia ja kasvu hidastuu. Hedelmistä tulee epämuodostuneita ja kurttuisia, väritys on epätasainen ja nekroottisia, eli "kuolleita" laikkuja sisältävä. Taudin leviämistä voi ennalta ehkäistä käsittelemällä siemenet trinatriumfosfaatilla tai vetyperoksidilla. Jälkimmäistä on paljon helpompi saada, mutta se myös alentaa siementen itävyyttä.

Mosaiikkivirus

Mosaiikkivirus on virustauti jota levittävät jotkut hyönteiset mm. lehtikirva. Yleisin virus on tupakan mosaiikkivirus. Tupakan virus leviää helposti tupakoivan käsien kautta, kun kosketellaan kasvia. On tutkittu että virus säilyy jopa 50 vuotta kuivatun kasvin osissa. Virus näkyy kasvin lehtiruotien välisinä vaalean vihreinä tai kellertävinä mosaiikkimaisina laikkuina. Virus ei välttämättä tapa kasvia, mutta hidastaa sen kasvua. Jos olet varma että sairaus on mosaiikkiviruksen aiheuttama niin kasvi on syytä eristää muista, koska virus tarttuu helposti. Kaikki viruksen saastuttamat lehdet on syytä poistaa. Jos tupakoi niin helpoin tapa torjua viruksen leviämistä on pestä kädet tupakoinnin jälkeen. Virukseen ei auta mikään kemiallinen myrkky.

Tunnetuin tapaus on 1960-luvulta, jolloin Louisianassa tuhoutuivat McIlhenny yhtiön Tabascoviljelmät. Viljely siirrettiin Etelä-Amerikkaan ja seuraavalla vuosikymmenellä kehitettiin virusta kestävä Tabasco Greenleaf lajike ja yhtiön kastiketuotanto oli turvattu.

Linkkejä muihin tietolähteisiin

Puutosoireet

Chilit tarvitsevat monenlaisia ravinteita selvitäkseen. Tarpeelliset ravinteet saadaan yleensä erilaisista kaupallisista lannoitteista. Chilille tärkeimmät ravinteet ovat Typpi(N), Fosfori(P) ja Kalium(K). Chilit tarvitsevat muitakin ravinteita mm. Kalsium(Ca), Magnesium(Mg), Rikki(S), Rauta(Fe), Mangaani(Mn), Sinkki(Zn) ja Boori(B). Näiden ravinteiden puutos tai liika määrä johtaa erilaisiin oireisiin ja joidenkin oireiden määrittäminen tietyn ravinteen puutteellisuuteen/liiallisuuteen voi olla vaikeaa.

Linkkejä muihin tietolähteisiin

Chilifoorumi - Puutosoireet.