Ero sivun ”Tulisuus” versioiden välillä

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
Chilin hedelmä koostuu palosta ja kannasta. Palon sisältä löytyy lisäksi siemenet ja siemenkiinnikkeet. Toisin kuin yleisesti luullaan, siemenet eivät itsessään ole tulisia vaan siemenkiinnikkeet. Ruoanlaitossa kannattaa osa siemenkiinnikkeistä viiltää veitsellä irti, mikäli arvelee hedelmän olevan liian tulinen omaan makuun. Chileissä tulisuutta mitataan ([http://fi.wikipedia.org/wiki/Scovillen_asteikko Scovillen]) asteikolla
+
Chilin hedelmä koostuu palosta ja kannasta. Palon sisältä löytyy lisäksi siemenet ja siemenkiinnikkeet. Toisin kuin yleisesti luullaan, siemenet eivät itsessään ole tulisia vaan siemenkiinnikkeet. Ruoanlaitossa kannattaa osa vaaleista siemenkiinnikkeistä viiltää veitsellä irti, mikäli arvelee hedelmän olevan liian tulinen omaan makuun. Chileissä tulisuutta mitataan [http://fi.wikipedia.org/wiki/Scovillen_asteikko Scovillen]  asteikolla. Varsin erilainen tulisuustaulukko, joka ei perustu laboratoriomittauksiin vaan maisteluun, on [http://userwebs.batnet.com/rwc-seed/pepper.hotness.scale.html Dremann asteikko].
  
 
==Kapsaisiini ja kapsaisinoidit==
 
==Kapsaisiini ja kapsaisinoidit==

Versio 15. marraskuuta 2010 kello 14.11

Chilin hedelmä koostuu palosta ja kannasta. Palon sisältä löytyy lisäksi siemenet ja siemenkiinnikkeet. Toisin kuin yleisesti luullaan, siemenet eivät itsessään ole tulisia vaan siemenkiinnikkeet. Ruoanlaitossa kannattaa osa vaaleista siemenkiinnikkeistä viiltää veitsellä irti, mikäli arvelee hedelmän olevan liian tulinen omaan makuun. Chileissä tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Varsin erilainen tulisuustaulukko, joka ei perustu laboratoriomittauksiin vaan maisteluun, on Dremann asteikko.

Kapsaisiini ja kapsaisinoidit

Chilikasvin hedelmissä tulisuuden tunteen aiheuttaa kapsaisiiniksi tai kapsaisiineiksi kutsutut aineet. Kapsaisiini (8-metyyli-N-vanillyyli-6-noneeniamidi) on Capsicum-sukuun kuuluvien chilipaprikoiden sisältämä kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa polttavan tunteen nisäkkäiden kudoksissa. Kapsaisiini vaikuttaa samoihin aistihermopäätteen TRPM8-ionikanavareseptoreihin kuin mentoli, joka taasen tuntuu viileältä Puhdas kapsaisiini on rasvaliukoinen, väritön ja hajuton kiteinen tai vahamainen yhdiste.

Chilikasvien kapsaisiinien tuotto liittyy oleellisesti kasveille haitallisten nisäkkäiden torjuntaan. Esimerkiksi linnut, jotka ovat chilinsiementen luonnollisia levittäjiä, eivät koe kapsaisiinin poltetta.

Kirpeän ja tulisen maun antamisen lisäksi chilimausteet voivat parantaa ruoansulatusta, tuhota loisia ruoansulatuskanavassa ja suojata mahahaavalta sopivilla annoksilla. Mahahaavalta suojaava vaikutus on havaittu rottakokeissa. Kapsaisiini toimii myös kipulääkkeenä. Chilit myös kiihdyttävät aineenvaihduntaa, joten chilien syönnillä on myös laihdunnallinen hyöty. Lisäksi kapsaisiini lisää kehoa viilentävää hikoilua, mistä on hyötyä etenkin lämpimissä trooppisissa maissa.

Linkit muihin tietolähteisiin

Kapsaisiini wikipediassa

Mentoli wikipediassa