Tulisuus

ChiliWikistä
Versio hetkellä 14. marraskuuta 2010 kello 19.53 – tehnyt Räyhis (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Chilin hedelmä koostuu palosta ja kannasta. Palon sisältä löytyy lisäksi siemenet ja siemenkiinnikkeet. Toisin kuin yleisesti luullaan, siemenet eivät itsessään ole tulisia va...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Chilin hedelmä koostuu palosta ja kannasta. Palon sisältä löytyy lisäksi siemenet ja siemenkiinnikkeet. Toisin kuin yleisesti luullaan, siemenet eivät itsessään ole tulisia vaan siemenkiinnikkeet. Ruoanlaitossa kannattaa osa siemenkiinnikkeistä viiltää veitsellä irti, mikäli arvelee hedelmän olevan liian tulinen omaan makuun.

Tulisuus

Chilikasvin hedelmissä tulisuuden tunteen aiheuttaa kapsaisiiniksi tai kapsaisiineiksi kutsutut aineet. Kapsaisiini (8-metyyli-N-vanillyyli-6-noneeniamidi) on Capsicum-sukuun kuuluvien chilipaprikoiden sisältämä kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa polttavan tunteen nisäkkäiden kudoksissa. Kapsaisiini vaikuttaa samoihin aistihermopäätteen TRPM8-ionikanavareseptoreihin kuin mentoli, joka taasen tuntuu viileältä Puhdas kapsaisiini on rasvaliukoinen, väritön ja hajuton kiteinen tai vahamainen yhdiste.