Tulisuus

ChiliWikistä
Versio hetkellä 22. marraskuuta 2010 kello 15.44 – tehnyt Zabi (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Chilin hedelmä koostuu palosta ja kannasta. Palon sisältä löytyy lisäksi siemenet ja siemenkiinnikkeet. Toisin kuin yleisesti luullaan, siemenet eivät itsessään ole tulisia, vaan tulisuus on siemenkiinnikkeissä. Ruoanlaitossa kannattaa osa vaaleista siemenkiinnikkeistä viiltää veitsellä irti, mikäli arvelee hedelmän olevan liian tulinen omaan makuun. Chilien tulisuutta mitataan useimmiten Scovillen asteikolla. Varsin erilainen tulisuustaulukko on Dremann asteikko, joka ei perustu laboratoriomittauksiin vaan maisteluun.

Kapsaisiini ja kapsaisinoidit

Chilikasvin hedelmissä tulisuuden tunteen aiheuttavat kapsaisiineiksi tai kapsaisinoideiksi kutsutut aineet. Niistä yleisin, kapsaisiini (8-metyyli-N-vanillyyli-6-noneeniamidi), on Capsicum-sukuun kuuluvien chilipaprikoiden sisältämä kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa polttavan tunteen nisäkkäiden kudoksissa. Kapsaisiini vaikuttaa samoihin aistihermopäätteen TRPM8-ionikanavareseptoreihin kuin mentoli, joka taas tuntuu viileältä. Puhdas kapsaisiini on rasvaliukoinen, väritön ja hajuton kiteinen tai vahamainen yhdiste.

Chilikasvien kapsaisiinien tuotto liittyy oleellisesti kasveille haitallisten nisäkkäiden torjuntaan. Esimerkiksi linnut, jotka ovat chilinsiementen luonnollisia levittäjiä, eivät koe kapsaisiinin poltetta. On kuitenkin teorioita, joiden mukaan kapsaisinoidit olisivat alun perin kehittyneet suojaamaan kasveja sieniltä.

Kirpeän ja tulisen maun antamisen lisäksi chilimausteet voivat parantaa ruoansulatusta, tuhota loisia ruoansulatuskanavassa ja suojata mahahaavalta, kun niitä nautitaan sopivissa annoksissa. Mahahaavalta suojaava vaikutus on havaittu rotille tehdyissä kokeissa. Kapsaisiini toimii myös kipulääkkeenä. Chilit kiihdyttävät aineenvaihduntaa, joten niiden syömisestä voi olla hyötyä myös laihduttamisessa. Lisäksi kapsaisiini lisää kehoa viilentävää hikoilua, mistä on hyötyä etenkin lämpimissä trooppisissa maissa. Tiedemiehet ovat saaneet sen suuntaisi tuloksia että pitkäaikaisessa käytössä Chili voi alentaa verenpainetta.

Linkit muihin tietolähteisiin

Kapsaisiini wikipediassa

Mentoli wikipediassa