Ulupica Large

ChiliWikistä
Versio hetkellä 26. lokakuuta 2011 kello 21.48 – tehnyt Tiemuh (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Ulupica Large''', tunnetaan myös nimillä Iso Ulupica ja 'Rocopica'. Ulupica on nimi jolla Etelä-Amerikan 'intiaanit' tuntevat Capsicum Cardenasii nimisen villichilin. Kasvista o...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Ulupica Large, tunnetaan myös nimillä Iso Ulupica ja 'Rocopica'. Ulupica on nimi jolla Etelä-Amerikan 'intiaanit' tuntevat Capsicum Cardenasii nimisen villichilin. Kasvista on olemassa myös villi ja luonnonvarainen mutta luonnossa c.cardenasiita harvinaisempi muoto, jossa on isommat marjat ja se on kasvutavaltaan ja muutoinkin olemukseltaan enemmän sekoitus Capsicum Pubescensia ja Capsikum Cardenasiita. Rocopica on nimi jonka eräs kasvattaja on antanut tekemälleen C.Pubescensin ja C.Carnenasiin risteytykselle. Isomarjainen ja lonnonvarainen 'Iso' Ulupica ja risteytetty "Rocopica" ovat keskenään varsin samankaltaisia kasveja. Ulupica Large ja Iso Ulupica nimitykset ovat saaneet jalansijaa suomalaisten kasvattajien keskuudessa, juurikin koska nimi edustaa vanhempaa ja luonnonvaraisempaa risteytystä kun taas nimi Rocopica edustaa keinotekoisempaa ja uudempaa risteytystä.

Kasvi on sekoitus Capsicum Pubescensia ja Capsikum Cardenasiita, mutta ei omaa juurikaan kummankaan vanhempansa heikkouksia. Kasvi tekee varsin automaattisesti n.1cm kokoisia kypsänä punaisia marjoja (hedelmiä). Marjat ovat paljon pienempiä kuin c.pubescensin hedelmät, mutta myös paljon tulisempia ja vastaavasti isompia kuin c.cardenasiin marjat. Kasvi ei vaadi paljoa lannoitusta menestyäkseen hyvin. Kasvi kykenee myös sadontuottoon normaali chiliä heikommassa valossa. Marjat ovat hitaita kypsymään. Kypsän Ison Ulupican marja omaa omintakeisen maun, monien mielestä varsin hyvän.

Siemenet ovat ruskeita, mutta tummuus aste vaihtelee, koska Suomessa yleisesti liikkeellä olevat siemenet edustavat vielä viimeiseen asti vakiintumatonta risteymä kantaa. Iso Ulupica on ns. puolivilli chili, ja siitä syystä myös tavallista chiliä hankalampi idätettävä, mutta myös monessa mielessä paljon helppohoitoisempi, kestävämpi, tautivapaampi ym. kuin pitkälle jalostetut sukulaisensa.

Kaksi suomalaista pitkänlinjan kasvattajaa ja suomen chilipioneeriä, ns. 'chiligurua', ovat nimennyt Ulupica Largen viiden kärkeen kaikista kasvattamistaan chileistä. Näiden henkilöiden nimimerkit chilifoorumilla ovat Fatalii ja Aji Inferno.